Når alderdommen bringer nye udfordringer

Et Meningsfuldt Seniorliv

Overgangen til pensionistlivet er en af livets store forandringer. Den kan give frihed og ro, men for nogle også skabe usikkerhed, ensomhed eller en følelse af meningsløshed. Hvem er jeg, når jeg ikke længere arbejder? Hvad skal jeg bruge min tid på? Hvordan undgår jeg at føle mig alene eller ubetydelig?

Livet i den tredje alder rummer nye muligheder, men det kræver også en aktiv indsats at skabe trivsel, samhørighed og identitet i en ny livsfase. Her er fem gode råd til at styrke din psykiske trivsel og finde et rigt og meningsfuldt liv – også efter arbejdslivet.

Samtaler i trygge rammer  – I min klinik eller i dit hjem

🌿Livet byder på mange forandringer, og nogle gange kan tanker om fortiden, fremtiden, tvivl, tab eller ensomhed fylde for meget.

En samtale i trygge rammer kan give ro, klarhed og nyt overskud.

🌿Uanset om du kæmper med store bekymringer eller blot har brug for at tale med en, der lytter uden at dømme, er jeg her. Samtalerne kan handle om alt, fra livets op- og nedture, til sorg, overtænkning, depression og angst.

🌿Jeg tilbyder professionelle psykologsamtaler – uden ventetid -til seniorer og pensionister i min klinik, eller hjemme hos dig hvis du har svært ved at komme ud.

Terapihuset Nordfyn
Cand.Pæd.Psych. Lisette Nordqvist Würtz

Samtaler der gør en forskel ❤️

10 gode råd til et meningsfuldt seniorliv

At gå på pension eller nå en moden alder er en af livets største overgange. Det kan være en tid med frihed, fordybelse og nye muligheder – men for mange kan det også vække tanker om identitet, ensomhed eller meningsløshed.

Livet i den tredje alder er ikke bare en afslutning, men også en begyndelse. Det kræver bevidste valg at skabe trivsel, samhørighed og mening.

👉 Husk: Din tredje alder er din tid – fyld den med det, der giver dig værdi.
Her er 10 råd, der kan hjælpe dig til at finde glæde, ro og livsindhold.

  1. Når gamle roller forsvinder – at skabe en ny identitet

Når børnene er voksne, arbejdslivet er afsluttet, og sociale sammenhænge ændrer sig, kan spørgsmålet opstå: Hvem er jeg nu?

  1. Skab og bevar meningsfulde relationer

Mange oplever, at deres sociale liv ændrer sig, når de forlader arbejdsmarkedet. De daglige samtaler ved kaffemaskinen forsvinder, og venskaber, der tidligere var bundet op på arbejdet, kan svækkes. Samtidig kan børn og børnebørn have travlt med deres eget liv, og måske er gamle venner ikke længere så aktive.

  1. Find nye interesser og passioner

Mange har i årevis haft travlt med job og familie og har sat egne interesser på pause. Pensionen kan være en oplagt mulighed for at genopdage gamle drømme eller finde nye passioner.

  1. Hold din krop og hjerne i gang

Mange tror, at det er naturligt, at hukommelsen og energien daler med alderen – men det behøver ikke være tilfældet. Hjernen har brug for stimulation, og kroppen har brug for bevægelse for at holde sig sund og stærk.

  1. Accepter forandring og find nye glæder

Alderdommen bringer forandringer – både gode og udfordrende. Måske har du mistet nære relationer, oplevet fysiske begrænsninger eller måttet sige farvel til gamle vaner. Forandring kan være svær, men den kan også åbne nye døre.

  1. Oplev glæden ved at give tilbage

At hjælpe andre giver en følelse af formål og samhørighed.

  1. Giv din hverdag struktur og mening

Friheden ved pensionen kan føles fantastisk – men den kan også give en følelse af formålsløshed. Pludselig er der ikke længere nogen, der forventer noget af dig, og dagene kan begynde at flyde sammen.

  1. Tal om de svære følelser – det hjælper at dele

Overgangen til pensionistlivet er en stor livsændring, og det er helt naturligt, hvis det vækker følelser som sorg, angst eller usikkerhed.

Når arbejdslivet ophører, ændrer din hverdag sig radikalt. Den struktur, identitet og de sociale relationer, som arbejdet gav, kan forsvinde fra den ene dag til den anden. Det kan føre til en følelse af tomhed eller tab. Måske mærker du en uro over ikke at “være til nytte” længere, eller du oplever en eksistentiel usikkerhed om, hvordan du nu skal bruge din tid. Mange føler sig alene med disse tanker, men sandheden er, at næsten alle oplever en eller anden form for følelsesmæssig omvæltning i denne fase af livet.

  1. Prioritér gode søvnvaner – søvn er din mentale sundheds fundament

Mange ældre oplever, at deres søvnkvalitet bliver dårligere med alderen, men søvnproblemer er ikke en naturlig del af aldring – og de kan behandles.

Søvn er en af de vigtigste faktorer for vores mentale og fysiske helbred. Alligevel bliver søvn ofte overset som en kilde til mistrivsel. Hvis du sover dårligt, kan det føre til øget irritabilitet, træthed, koncentrationsbesvær og en større sårbarhed over for stress. På længere sigt er søvnproblemer også forbundet med øget risiko for depression, angst og demens.

  1. Giv dig selv lov til at nyde livet – livsglæde er en nødvendighed, ikke en luksus

Livet i den tredje alder er ikke kun en afslutning – det er også en mulighed for at fordybe sig i de ting, der giver glæde og mening.

Mange mennesker ser alderdommen som en tid med begrænsninger, men forskning viser, at positiv livskvalitet i denne fase af livet ofte afhænger af, hvordan vi vælger at se på den. Selvom kroppen måske ikke kan det samme som før, kan du stadig opleve glæde, samhørighed og meningsfulde stunder – hvis du giver dig selv lov.

Du fortjener et godt liv

Overgangen til den tredje alder kan være udfordrende, men den kan også være fyldt med muligheder. Ved at tale om svære følelser, prioritere søvn og tillade dig selv at nyde livet, kan du skabe en alderdom, der føles meningsfuld og berigende. 

👉 Din tredje alder er din tid – fyld den med det, der giver dig værdi.

💬 Har du brug for støtte? Jeg tilbyder samtaler, der kan hjælpe dig med at finde vej i denne nye livsfase. Kontakt mig for en uforpligtende samtale. ❤️

Hvad er jeres udbytte af en udviklingsdag, der er baseret på jeres personprofiler?

Ledere er forskellige! 
Leder oplever tingene på forskellige måder! 
Ledere tænker og agerer også på forskellige måder! 

Med Personprofilen får I ord for, hvor I – både individuelt og som lederkolleger – har jeres styrker, samt på hvilke områder I er forskellige og handler forskelligt, hvilket gør det lettere at udnytte disse forskelle konstruktivt.
I bliver som ledere og virksomhed bedre i stand til at forstå jer selv, hinanden og hvorfor I gør, som I gør!
I opnår et bedre samarbejde og opgaveløsning, samt en bedre intern kommunikation, med et fælles sprog, 
og bliver i stand til at imødekomme konflikter og misforståelser, der kan opstå når forskelligheder kolliderer.


Dybere indsigt skabes via selvindsigt

Vi går i dialog om profilens faktorer, og samtidig udfylder i en selvevaluering, som er den enkelte leders egen vurdering af, hvordan hun/han ser sig selv på de forskellige personlighedstræk. Herefter stilles selvevalueringen over for profilens udslag.

Selvevalueringen er med til at kvalificeres forståelsen af jeres lederadfærd. Med profilen på den ene side og den uddybende dialog på den anden side, bliver vi i stand til at opsummere – den enkeltes og gruppens –  styrker, udfordringer og kompetencer i forhold til job og præstationskrav, og der sikres dermed en god oplevelse for den enkelte.